Filantropie & impact investing
“Families learn more about long-term wealth preservation through giving than they do through spending or accumulating"
- James E. Hughes Jr.
Steeds vaker willen succesvolle mensen hun vermogen(s) aanwenden om de wereld een mooiere plek te maken, gedurende hun leven en daarna. Er zijn vele verschillende manier om maatschappelijke doelen na te streven, die elk verschillende juridische, fiscale en financiële gevolgen hebben voor de donor of diens onderneming. Wij hebben diepgaande kennis van ANBI-wetgeving, internationale filantropie en fiscale planning en kunnen u trefzeker de juiste oplossing adviseren in uw omstandigheden.
Integratie met bedrijfsopvolging, estate planning, family governance en maatschappelijk ondernemen
Wij integreren zo mogelijk advisering over de wijze waarop filantropie kan bijdragen aan de continuïteit van familiebedrijf en closely held onderneming, family governance, estate planning en maatschappelijk ondernemen. Familiebedrijven die heel succesvol zijn geweest door de generaties heen, hebben allemaal een ijzersterke family governance en zijn vrijwel zonder uitzondering ook actief in filantropie.
Filantropie is dan ook een ijzersterke business case voor een vermogende familie, mits deze op de juiste manier wordt ingezet.
- Kijk interview Geldzaken Familiebedrijven en familiestichting
- Lees Oplossing: Familiestichting voor ondernemende families
- Luister de podcast ' Is there a right approach to family philanthropy', een opname van een lezing voor de Universiteit van Oxford door Ineke Koele november 215
Wij zijn thoughtleader op het terrein van de wetgeving rondom maatschappelijke vrijgevigheid, publiceren regelmatig kritische bijdragen op zowel nationale als internationale aspecten van filantropie en sociaal ondernemerschap.
- Lees 'Evaluatie Giftenaftrek: Kabinet, je speelt op een te klein schaakbord!'
- Lees Nederland ANBIland: voorbij cowboy country graag
- Lees 'Fiscale aspecten van maatschappelijke vrijgevigheid'
- Lees ‘Inspiratie voor een Goede Geefwet’ (Deel 1), ‘Inspiratie voor een Goede Geefwet’ (Deel 2)
- Lees ‘International Charitable Giving’, Oxford University Press
- Lees ‘How will International Philanthropy be Freed from Landlocked Tax Barriers?
- Lees ‘Trends on International Philanthropy’
- Voor een overzicht van Nederland en omringende landen als vestigingsplaats voor een Family Charity: The location of Family Charity: the Netherlands and beyond
Venture philanthropy en Impact Investing
Venture philanthropy is een verzamelnaam voor ‘hybride’ vormen van vermogensaanwending waarbij ondernemingsmodellen worden gebruikt om maatschappelijke doeleinden op duurzame wijze te dienen, zonder afhankelijkheid van giften of subsidies. Microfinanciering is een bekend voorbeeld. Inmiddels worden er ook franchisemodellen en investeringsmodellen (‘Impact Investing’) toegepast, met het doel om maatschappelijke problemen aan de hand van tipping points op te lossen op een veel grotere schaal dan waar zuivere filantropie toe in staat is.
Fiscale autoriteiten in Nederland en daarbuiten vinden het lastig om venture philanthropy te onderscheiden van winst beogende initiatieven en er ontstaan niet zelden conflicten hierover. Een zorgvuldige voorbereiding en presentatie zijn daarom essentieel om deze initiatieven te laten slagen.
Zie ook Non Profits: Ondernemen voor Maatschappelijke Meerwaarden
Gedeeld Geven
Voor particulieren boven 65 jaar die niet zelf een stichting wensen op te richten, maar aan bestaande maatschappelijke organisaties willen bijdragen, tegelijkertijd hun inkomen levenslang willen optimaliseren én de resultaten van hun bijdrage willen aanschouwen, hebben wij Gedeeld Geven ontwikkeld. Dit is een nieuwe, effectieve manier om deze doelen te combineren. Gedeeld Geven is geïnspireerd op het Amerikaans/Canadese populaire ‘planned giving’, een vorm van schenken waarbij een belang bij het vermogen wordt behouden in combinatie met de fiscale voordelen over het geschonken belang. Zie de website www.gedeeldgeven.nl.
‘Wie meer dan een kwart miljoen euro weg te geven heeft, kan gebruikmaken van initiatieven als dat van Stichting Gedeeld Geven (gedeeldgeven.nl). Door een slimme aanpak buit de schenker niet alleen alle fiscale voordelen van een periodieke gift uit, hij ontvangt ook nog eens 3% of meer ‘rente’ over het weggeschonken vermogen. Dat is meer dan hij op een spaarrekening krijgt.’
Aert-Jan Grotenhuis, Consumentengeldgids februari/maart 2015